yetullah Abdullah Cevadi Amuli’nin Irak’a yaptığı ilmi ve ziyaret amaçlı seyahati kapsamında, kutsal Necef şehrinde Ayetullah Seyyid Ali Sistani ile bir araya geldi. Bu samimi ve manevi atmosferde gerçekleşen görüşmede, İslam dünyasının önemli dini, kültürel ve sosyal meseleleri üzerine sohbet edildi.
Ayetullah Cevadi Amuli, bu görüşmede Ayetullah Sistani’nin ilmi ve manevi konumunu takdir ederek, onun İslam ümmetinin birliğinin korunmasındaki benzersiz rolünü ve Şii toplumlarını yönlendirmedeki katkılarını övdü. Ayetullah Sistani ise bu buluşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Ayetullah Cevadi Amuli’nin ilmi ve tefsir alanındaki hizmetlerine teşekkür etti.
Görüşme sırasında Ayetullah Cevadi Amuli, değerli tefsiri “Tasnîm”in 80 ciltlik tam setini Ayetullah Sistani’ye hediye etti ve 80. cildi şahsen takdim etti. Ayetullah Sistani de bu ilmî eseri büyük bir saygıyla kabul etti ve kırk yıllık bu emeği takdirle karşıladı.
Ayetullah Sistani, bu kalıcı eser olan Tasnîm tefsirini Şiilik için bir onur olarak nitelendirirken, dini ilimlerde Kur’an’ın merkeziliğinin altını çizdi ve Ehlibeyt’in rivayetlerinin ancak Kur’an ile uyumlu oldukları takdirde kabul edilip uygulanabileceğini vurguladı.
Devamında, dünya Şii ilim merkezlerinin birliği üzerinde durarak, Kum ilim merkezi ile Necef ilim merkezi arasında hiçbir fark gözetmediklerini ve her iki merkeze de güçleri yettiğince hizmet edeceklerini ifade etti.
Ayetullah Cevadi Amuli’nin ilmi eserleri ve kişiliği hakkında önceden bilgi sahibi olduğunu belirten Ayetullah Sistani, “Sizin vasıflarınızı ve ilmî eserlerinizi çok duymuştuk, ancak duymak ile görmek arasında büyük fark var!” dedi.
Görüşmenin başka bir bölümünde Ayetullah Cevadi Amuli, Ayetullah Sistani’nin konumunu överek, onun Şiiler ve Irak milleti için şefkatli ve merhametli bir baba gibi olduğunu; varlığının İslam dünyası için büyük bir nimet olduğunu ifade etti.
Ayrıca, Ayetullah Cevadi Amuli, Irak’taki dini otoritenin sosyal düzenin korunmasındaki ve tekfirci akımlara karşı durmadaki tarihî ve kalıcı rolünü vurgulayarak, Necef ilim merkezinin dolaylı ya da doğrudan İslam ümmeti için büyük hayırların kaynağı olduğunu belirtti.
Bu ziyaret, medya ve ilmi çevreler tarafından büyük ilgi gördü ve dini otoriteler arasındaki bilimsel iş birliği ve birliğe doğru atılmış önemli bir adım olarak değerlendirildi.